Natuur- en moestuinlessen 3 en 4 in september/oktober 2022 voor groep 6

In les 3 hebben de kinderen geleerd een hoestsiroop te maken van honing en tijm. 

Ze hebben allemaal een theezakje met tijm gevuld en dat in een theekopje met heet water gedaan. Vervolgens hebben ze voor een volgende les salie aan stokjes gedaan om te drogen. Ze hebben geroken hoe salie ruikt en ook oregano. Deze salie en oregano worden in een volgende les gebruikt om een kruidenzout te maken. 

Daarna heeft elk kind een lepel honing in het theekopje gekregen. Dat moesten ze goed doorroeren en daarna in een eigen flesje gieten. En klaar is de hoestsiroop. Tijm vermindert het hoesten en maakt slijmen los en honing verzacht de keel. 

Elk kind heeft een eigen flesje hoestsiroop meegekregen. 

De 4e les hebben ze de kruiden van de 3e les fijngesneden. Daar is met wat extra tijm, oregano en rozemarijn en zeezout een kruidenzout van gemaakt. 

De kinderen hebben uitleg gekregen dat heel veel keukenkruiden behoren tot de familie van de lipbloemigen. Ze hebben daarom een kleurplaat gekregen met een lipbloem. De meeste kinderen hebben ook de bloemen gegeten van een saliesoort. Takken rozemarijn zijn rond gegaan om te ruiken en te proeven. 

In een keukenmachine zijn alle kruiden fijngemaakt, daarna kon elk kind een eigen potje met kruidenzout komen vullen. De meeste kinderen vonden het kruidenzout erg lekker. 

Heel lekker over gebakken aardappeltjes.