Op donderdagmiddag 16 februari 2023 hebben we met de kinderen uit groep 6 van de Schuttershoek zelf kaas gemaakt
(de kinderen van groep 6 van het Molenbolwerk hadden op school een activiteit, dus hun “kaasles” is later dit jaar).
Ze hebben bieslook fijn gesneden. En die toen gemengd met het kruidenzout, dat we in een vorige les hadden gemaakt.
Vervolgens werd in grote pannen de melk aan de kook gebracht. En daar werd een flinke scheut azijn aan toegevoegd.
En HOPSA!!! De pan met melk veranderde op slag in een pan met wei en kaas-vlokken. Voor één kind een bekend fenomeen, omdat zijn moeder ook wel eens zelf kaas maakt. Maar voor alle andere kinderen was het een complete verrassing.
Toen is het mengsel door een kaasdoek gegoten, zodat we de kaas-vlokken overhielden. Ze hebben zelf op een diep bord die vlokken gemengd met de bieslook en het kruidenzout. En natuurlijk mochten ze al proeven als ze dat wilden. Lekker!!
En daarna gingen hun kaasjes even een nachtje in de koelkast onder de zelf gebouwde “pers”. Simpel hoor: gewoon een lege yoghurt pot met gaatjes erin aan de onderkant, waar hun kaasjes in de kaasdoek in zijn gelegd. En een lege pot er onder om het lekvocht op te vangen en een pot vol met water er op om het geheel te verzwaren.
De volgende ochtend waren de kaasjes al klaar en hebben we ze even naar school gebracht, zodat de kinderen ze mee kunnen nemen naar huis. Volgende week is het vakantie en kunnen ze het lekker thuis opeten, want als je ze niet pekelt, kan je de kaas het beste binnen een week opeten.
Het was weer een hele leuke les!