Deze les gaat over wintergroentes en over groentes bewaren. Vroeger waren er nog geen koelkasten of vriezers en moesten de mensen op een andere manier voedsel bewaren, zodat ze in de winter nog groentes konden eten. Dat kan door voedsel te drogen, door het in zuur te leggen zoals augurken, maar ook door het met zout in te leggen, zoals zuurkool. Vandaar dat we vandaag zuurkool gemaakt hebben.

Alle kinderen kregen een kommetje met gesneden witte kool met een beetje zout. Vervolgens moesten ze de kool kneden totdat er vocht uitkomt en de kool geslonken is tot een derde. Dit is nodig om de kool onder het vocht te houden, zodat het niet gaat schimmelen. Na het kneden gaan de kruiden erbij. Laurierblad, jeneverbes, mosterdzaad, korianderzaad en peperkorrels. De zuurkool is afgedekt met een zakje met water, zodat er geen lucht bij kan. Nu moet het thuis 3 tot 6 weken blijven staan totdat het zuurkool is geworden.

Het was leuk om te zien hoe alle kinderen lekker aan het kneden waren.

Vanuit Natuur en Zo kon elke school een pakket wintergroentes ophalen bij de Feijter in Terneuzen. Wel erg leuk dat ze de spruitjes dan ook leveren zoals ze groeien.

We hadden 6 voeldozen gemaakt met allemaal wintergroentes erin. Zoals spruitjes, wortel, pastinaak, ui, biet en knolselderij. Dat was best spannend. Veel kinderen vinden het eng om hun handen in een doos te steken, waarvan ze niet weten wat er in zit. Ook deze stronk met spruitjes zat in de voeldoos. De meeste kinderen hadden dat wel goed geraden, maar het is best moeilijk.
Volgende les gaan we koken met de wintergroentes.