Van elke liter melk hou je ongeveer 125 gram kaas over.

Dit heb je nodig

  • 1 liter melk
  • Azijn (kan ook met citroen)
  • We gebruiken het kruidenzout om de kaas op smaak te brengen
  • bieslook

Zet alvast klaar

Zet 1 yoghurtbeker met gaatjes onderin klaar in een opvangbakje. Plus een yoghurt beker om water in te doen om druk op de kaas te zetten.

Zet een diep bord klaar.

Een vergiet of zeef in een pan met een stuk kaasdoek erin.  

Zet een pan op het vuur en giet de melk erin.

  • Verwarm de melk in een pan.
  • Hak ondertussen de bieslook zeer fijn en leg deze op het diepe bord. Verdeel hier een theelepel kruidenzout over en meng.
  • Als de melk tegen de kook aan komt giet je de azijn erbij. De melk zal nu gaan scheiden in wei en wrongel. Roer 1 minuut door terwijl het kookt.
Scheid wrongel en wei
  • Giet af door een zeef met kaasdoek erin en roer door tot alle wei eruit is gelopen. Wring de wrongel uit met het kaasdoek.
  • Doe de wrongel bij de bieslook. Roer de bieslook door de verse kaas. Proef of er nog zout bij moet.
  • Schep de wrongel in het kaasdoek in de yoghurtbeker met de gaatjes onderin, zodat dit verder uit kan lekken.
  • Trek het doek aan de 4 punten op, zodat de kaas goed naar beneden kan zakken.
Zet druk op je kaas
  • Pak de andere yoghurtbeker (zonder de gaatjes) en plaats die in de andere yoghurtbeker. Giet die vol met water, zodat er druk op het kaasje komt. En zet dit 12 uur in de koelkast.
  • Na 12 uur is de kaas klaar en kun je die door wat kruiden rollen. Deze kaas kun je al eten met een tomaatje op een stukje stokbrood.
  • Je kunt dit kaasje ook nog in zout water pekelen. De kaas krijgt er meer smaak door en ook een andere structuur.

Neem 1 theelepel zout op een halve liter water. Neem een bakje en doe daar het gezouten water in. Leg daar de kaas in. Laat dit 3 dagen in de koelkast pekelen. Daarna is je kaas klaar.

Lekker kaas eten