Stap 1


Zoek de smalle Weegbree. Pluk 10 bladeren. Was de bladeren. Droog de bladeren in de klas door ze aan een saté-stokje te prikken en met een touwtje op te hangen: Laat een week drogen. 


Stap 2


Maak een “maceraat”. Dat is een ander woord voor iets, dat je in de olie laat weken.

1. Je neemt de droge blaadjes van de weegbree, die knip of snijd je in kleine stukjes.

2. Je stopt de blaadjes in een potje, dat je straks kan dichtmaken met een dekseltje.

3. Je vult het potje met olijfolie. LET OP: Niet helemaal tot bovenaan, want de
weegbree-blaadjes zetten nog een beetje uit en dan kruipt de olie onder je deksel door en dat geeft een vieze vette zooi. Zorg wel dat alle blaadjes goed onder staan. Bijvoorbeeld door ze met je saté-prikker onder te duwen.

4. Doe een sok om het potje (dan staat het in het donker en dat moet) en laat het 6 weken staan. Dat moet zo lang, omdat de stoffen uit het blad van de smalle
weegbree in de olie moeten trekken. Controleer wel één keer per week of de
blaadjes nog onder de olie staan.


Stap 3


Maak een zalf, die goed is als je ruwe lippen hebt, of ruwe handen, dat komt door de
slijmstoffen, die in de plant zitten.

1. Controleer of de olie geen witte sliertjes heeft. Dan is het beschimmeld en dan kun je het niet gebruiken. 

2. Zet een pan klaar met daarop een vergiet of zeef. Doe in de zeef een theedoek of kaasdoek. 

3. Giet de goede olie uit jullie potjes in de zeef en vang alle olie op in één pot.

4. De kaasdoek wring je uit, zodat je alle olie opvangt. 

5. Dit giet je in een potje. 

6. Neem een weegschaaltje waar je grammen mee kunt wegen en weeg steeds af: 15 gram olie en 3 gram bijeenwas. Doe dit allemaal in één glazen pot.

7. Dit mengsel verwarm je “Au-bain-Marie”. Dat is een manier om dingen op te warmen, waarbij je de pot in een andere, grotere, pot zet. In die grotere pot zit heet water. Die grote pot zet je op het fornuis. Goed opletten dat er geen water druppelt in het mengsel van de olie en de bijenwas!

8. Goed roeren totdat alle bijenwas is gesmolten. Dan kan de pot uit het hete water gehaald worden. Tijdens het afkoelen moet de olie goed doorgeroerd worden, zodat het gelijkmatig afkoelt. Als het een soort vla is geworden, dan kan er wat geurolie in gedaan worden.

9. Giet het olie/bijenwasmengsel in een klein potie en laat het afkoelen, dan wordt het vanzelf steviger. Dekseltje erop en klaar is je zalf.